T 073 208 2020 E info@solarisparkmanagement.nl

Scholeksters op het dak

Geplaatst op 15 mei 2019

U kunt jonge vogels op het industriepark Groenewoud waarnemen. Geeft u de kuikens door?

Om tot goed onderbouwde onderzoek conclusies te komen, is het nu van groot belang om alle nestlocaties van actuele data te blijven voorzien. Zo breekt nu de periode aan dat veel eieren gaan uitkomen. Zie je jongen lopen, geef dit dan door via de link in de bevestigingsmail die je ontvangen hebt na het doorgeven van het nest. Ook als je niet kunt zien of er jongen op het dak zijn kun je het afleiden uit het gedrag van de ouders. Als ze met voedsel naar het dak vliegen, zijn er kuikens!

Wat gaan we doen met de informatie?

Met dit relatief grote aantal nestlocaties verwachten we voldoende data te kunnen verzamelen om meer inzicht te krijgen in het broedsucces van onze dakbroedende scholeksters. Een eerste interessante bevinding uit deze eerste weken is dat een stukje grind op een dak al voldoende nestgelegenheid kan bieden, met als meest extreme voorbeeld een pan met grind op een verder grindloos dak (wat voorheen overigens een grinddak was). En wellicht toevallig: de eerste twee succesvolle paartjes met uitgekomen eieren bleken allebei op een “groen dak” met sedum te zitten. Beide bevindingen zijn geen nieuws voor de volgers van onze pagina op Facebook, wat ook een mooie plek is om foto’s en waarnemingen op te plaatsen die niet direct relevant zijn voor het onderzoek.

https://www.facebook.com/scholeksterophetdak

Alvast heel veel dank voor het up-to-date houden van de gegevens van jullie nestlocaties. We kijken uit naar een goed en leerzaam broedseizoen voor de scholeksters op onze daken!

Hartelijke groet namens het onderzoeksteam

Scholekster op het Dak